ENC | Elektronička naplata cestarine

ENC je vrsta beskontaktne naplate cestarine pri čemu korisnik nema doticaja s naplatnim kućicama niti blagajnicima, a račun se ispostavlja jednom mjesečno ili korisnik može izabrati pretplatnički model.

Ovakav način plaćanja olakšava putovanje jer su trakovi za ENC odvojeni od ostalih vozila u ručnoj naplati pa se povećava protočnost prometa. Naime, vozilo se ne mora zaustavljati na naplatnoj kućici već samo usporiti vožnju, kako bi rampa uspostavila kontakt i prepoznala ENC aparat na vozilu i propustila ga. Na taj način vožnja je praktičnija, lakša i brža.

ENC je dostupan na autocestama HAC-a, ARZ-a i BINE-ISTRE

U ljeti 2006. godine HAC i ARZ su uveli ENC za osobna vozila koji svakim danom ima sve više korisnika jer omogućava brži prolaz kroz sustav naplate. Od 1. prosinca 2007. HAC je uveo i ENC za kamione tj. za 3. i 4. kategoriju vozila. Uređaji su međusobno kompatibilni pa nije važno je li kupljen u ARZ-u ili HAC-u.

U lipnju 2010. godine i BINA-ISTRA je uvela mogućnost plaćanja cestarine putem ENC uređaja. Uređaj ENC - BINA-ISTRA može se koristiti i na naplatnim mjestima HAC-a i ARZ-a, te se ENC uređaji HAC-a i ARZ-a, uz prethodno kodiranje u sustav naplate BINA-ISTRE, mogu istovremeno koristiti na naplatnim mjestima Istarskog ipsilona.

Novi pretplatnici BINA-ISTRE ostvaruju do 50% popusta na cijenu cestarine, dok je za postojeće pretplatnike potrebno zamijeniti magnetsku karticu novim ENC uređajem (cijena uređaja 100,00 kn + PDV) te odabrati odgovarajući model pretplate kojim se ostvaruju novi popusti. Saldo sa postojećeg računa automatski se prenosi na račun ENC uređaja.

Korisnicima koji već posjeduju ENC uređaj HAC-a i ARZ-a, a žele ga koristiti i na Istarskom ipsilonu, ponuđena su dva rješenja:

  1. Ukoliko su česti korisnici Istarskog ipsilona, mogu postati pretplatnici Bina-Istre na način da dolaskom na mjesto prodaje pretplate na cestarinu otvore dodatni račun na postojećem ENC uređaju i tako ostvare popust do 50% na cijenu cestarine na dionicama Istarskog ipsilona.
  2. Ako tek povremeno koriste dionice Ipsilona, moguće je dolaskom na mjesto prodaje pretplate na cestarinu Bina-Istre sa svojim ENC uređajem prijaviti kreditnu karticu na račun ENC uređaja te će se prilikom prolaska kroz naplatno mjesto teretiti prijavljena kreditna kartica po punoj cijeni cestarine.

Mjesta prodaje pretplate na cestarinu:

Prodajno mjesto: Tunel Učka
Prodajno mjesto: Most Mirna
Prodajno mjesto: Čvor Pula
Od ponedjeljka do subote 7:00 - 19:00

U budućnosti naplata će se razvijati s tendencijom da postane "nevidljiva" tj. da omogući nesmetano prometovanje bez zaustavljanja, a nove tehnologije razrađuju rješenja za što bolju protočnost, ako je moguće free-flow (sustav naplaćivanja sa slobodnim tokom prometa). Time će tehnologija kojom se vrši obračunavanje cestarine omogućiti veću mobilnost i lakše prometovanje.

O uvjetima kupnje i načinu funkcioniranja ENC-a možete saznati na stranicama koncesionara:

Soba 2 Stola© 2004-2024 Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine - HUKA
Sva prava zadržana.