44. godišnji kongres ASECAP-a održan je od 23.-25. svibnja u Madridu. Istraživana je ključna uloga autocesta u pružanju integrirane i održive mobilnosti u Europi.

Kongres je dao priliku za razmišljanje o europskom pristupu integriranog prometa i kako savladati izazove u provedbi  Prometne strategije EU do 2020. godine. Također je razmatrana  budućnost prometa iz sadašnje međunarodne perspektive.

Visoko pozicionirani predavači iz sektora gospodarenja autocestama s naplatom ali i iz drugim vrsta prometa, zajedno s kreatorima  politika EU razgovarali su o pitanjima održivosti financiranja, izgradnje, održavanja i upravljanja, okoliša i sigurnosti prometa razmišljajući pritom kako inteligentni transportni sustavi doprinose postizanju zadanih ciljeva.

Dvodnevnu diskusiju  obilježila su tehnička i politička izlaganja o najvažnijim informacijama s područja za koja su zaduženi ASECAP-ovi Stalni Stručni odbori; financiranje, sigurnost vožnje i pametni sustavi mobilnosti. 

Jedna sjednica bila je posvećena isključivo prezentaciji finalnih rezultata projekta REETS (jedinog europskog projekta regionalne interoperabilne naplate cestarine koji je osnovala Europska komisija).  Dionici projekta REETS i EETS raspravljali su o budućnosti pan-europskog interoperabilnog sustava elektroničke naplate cestarine temeljene na stečevinama projekta REETS.

I na kraju, održana je sjednica o inovativnim marketinškim aktivnostima društava za autoceste gdje su prikazani nacionalni primjeri najboljih praksi i usluge korisnicima s dodanom vrijednošću. 

Soba 2 Stola© 2004-2021 Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine - HUKA
Sva prava zadržana.