37. ASECAP-ovi dani studija i informacija, održani su Krakovu od 24. do 27. svibnja 2009. godine sa velikim uspjehom okupivši 300-tinjak glavnih izvršnih direktora tvrtki za autoceste, stručnjaka i državnih dužnosnika iz 30-ak zemalja.

Na kongresu je dosadašnji predsjednik udruženja Fabrizio Palenzona iz talijanskog udruženja autocesta AISCAT predao mandat novom predsjedniku Jose-Luis Feitu iz španjolskog udruženja ASETA na razdoblje od 2009. do 2011.

Na kongresu je sudjelovalo ukupno 12 delegata iz četiriju hrvatskih tvrtki za gospodarenje autocestama

Četverodnevni događaj organiziran je u suradnji s ASECAP-ovim poljskim članicama, Autostrada Wielkopolska, Stalexport Autostrada Malopolska i Gdansk Transport Company. Na kongresu je sudjelovalo nekoliko ključnih govornika, uključujući generalnu direktoricu Europske investicijske banke Grammatiki Tsingou-a, zamjenike ministara infrastrukture iz Poljske i Italije, kao i visoke predstavnike Europske komisije te Direktorata za promet i energiju (DG TREN).

Oni su, zajedno s predsjednicima 21 zemlje članice ASECAP-a, raspravljali o glavnoj temi ASECAP-ovog kongresa "Društveno-ekonomski odjek Europske zelene prometne politike".

Predsjednik ASECAP-a Fabrizio Palenzona otvorio je Kongres konstatirajući da "iako je održiva prometna politika već i sada glavni prioritet europskih autocesta, EU mora program rada prilagoditi današnjoj društveno-ekonomskoj situaciji koja nije pozitivna i može zahtijevati značajne prilagodbe."

U svojoj poruci sudionicima Kongresa dodao je da je "europska prometna politika dovoljno zrela da se na pragmatičan i realan način suoči s ključnim problemima kao što su elektronička naplata, Eurovinjeta, ITS i sigurnost. U tom pogledu, naplata cestarine (i uloga koncesionara za autoceste) postaje sve značajnija jer mora pronaći načine kako bi maksimalno povećala ograničene financijske resurse i usvojila inovativne instrumente za financiranje održivih, sigurnih i visoko kvalitetnih autocesta."

Gđa. Tsingou iz EIB-a, koja je bila uključena u dio rasprave posvećene ulozi koncesionara u doba trenutne krize, predstavila je aktivnosti i potpore EIB-a prometnoj politici EU i Paket mjera za gospodarski oporavak. Povrh toga, istaknula je da je infrastruktura ključ oporavka te da je uloga javnih promotora da bodre PPP projekte i pomažu investicije u autoceste s naplatom cestarine. Na kraju je također pohvalila rukovodioce autocesta koji su imali ključnu ulogu u stvaranju bogatstva, podizanju kvalitete usluge (učinkovitost prometa, sigurnost, razvoj ITS alata) i promicanju "poštene naplate".

Sažetak najvažnijih pitanja s četverodnevnog Kongresa:

Na konferenciji su održane i radne sjednice s više od 50 prezentacija u okviru sljedećih tema:

  • ITS: od istraživanja do razvoja
  • 2010: Ciljana godina do koje treba prepoloviti 50.000 poginulih na EU cestama
  • Osigurati uvjete potrebne za donošenje Direktive o eurovinjeti
  • Interoperabilnost među nacionalnim shemama naplate: projekt CESARE IV i nacionalne sheme u pripremi

Zrinka Drozdek i Jurica željeznjak iz Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. održali su zapaženu prezentaciju o sigurnosti te sudionicima prikazali razne mjere koje ARZ primjenjuje u cilju povećanja sigurnosti na toj autocesti.

Održane su i 2 interaktivne sjednice:

  • Naplata cestarine i najnovije tehnologije: Ideje koje djeluju!
  • Inovacije i izazovi u okruženju sigurnosti na cesti

Stručnjaci iz cijele Europe imali su priliku predstaviti najnovije uspjehe u gore spomenutim područjima te podijeliti i izmijeniti iskustva u svrhu poboljšanja svakodnevnog upravljanja autocestama.

Rasprave su dovele do zaključka da je učinkovitu prometnu politiku moguće ostvariti samo pomoću učinkovite infrastrukture (inteligentne, kooperativne, održive i sigurne) i sposobnog menadžmenta. S tim ciljem, infrastrukturu treba planirati, graditi, njome upravljati i poglavito financirati ju. Koncesionari za autoceste s naplatom cestarine imaju u tome i iskustva i znanja.

Kongres je završio pozivom predstavnika iz Norvegfinans-a za sudjelovanje na sljedećim ASECAP-ovim danima koji će se dogodine održati u Norveškoj (30. svibnja - 2. lipnja).

Tehnička izlaganja potražite na www.asecap.com
a prezentacije na www.asecap.com/english/pubinf-contributions-en.html

Soba 2 Stola© 2004-2023 Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine - HUKA
Sva prava zadržana.